Siirry suoraan sisältöön
Kaveriturnauksen kantava idea:

Kyseessä on lasten liikuntatapahtuma

 

Muistetaan, että olemme yhdessä luomassa positiivista ja kannustavaa liikuntatapahtumaa ensisijaisesti lapsille ja toki siinä samalla kaikille aikuisillekin.

HooGee Panda Cup on kaveriturnaus. Haluamme tukea Palloliiton ja koko suomalaisen urheilun yhteishanketta tasa-arvoisen, kunnioittavan ja häirintävapaan urheilun varmistamiseksi. Kunnioitetaan pelaajia samoin kuin myös valmentajia, tukijoukkoja ja katsojia. Keskitytään siihen, että kukaan ei rähjää, vaikka paitsio jäisi viheltämättä tai selästä työnnettäisi väärin.

Muistetaan, että kentällä pääroolissa ovat lapset (joita myös pelinohjaajat kaveriturnauksessamme pääosin ovat).

Tehdään Panda Cupista kannustava ja iloinen tapahtuma kaikille!

Iso jättipanda

Säännöt

Turnauksessa sovelletaan Suomen Palloliiton sääntöjä näissä säännöissä mainituin tarkennuksin. Myös Palloliiton tarkennukset kauden 2024 5v5- ja 8v8-sarjojen käsivirhesääntöihin on huomioitu (eli ei käsivirhettä, jos pelaaja suojelee päätään). 

Joukkueiden on ilmoittauduttava viimeistään 30 minuuttia ennen ensimmäistä omaa peliä turnauksen infopisteeseen (jokaisella pelikentällä oma kenttävastaava).

  • 8v8 ja 11v11 sarjoissa pelataan turnaus, jossa alkulohkon sijoituksen mukaan pelataan vähintään yksi jatkopeli ellei toisin mainita (sarjamuoto tai useampi sijoitusottelu)
  • Naisten 7v7-sarjassa (naiset harraste) pelataan turnaus, jossa alkulohkon sijoituksen mukaan pelataan 1-2 jatkopeliä (tai yksinkertanen sarja, mikäli sarjassa alle 7 osallistujaa).
  • 5v5 ja 4v4 sarjoissa pelataan 4 ottelua ja kaikki osallistujat palkitaan osallistujamitalilla.

PELIOIKEUS JA PELAAJALUETTELOT

Turnauksen eri sarjoissa ovat pelioikeutettuja pelaajat, joilla on voimassa oleva pelaajalisenssi ja jotka ovat syntyneet seuraavasti:

Turnauksen aikana yksittäinen pelaaja ei saa pelata samassa ikäluokassa useammassa joukkueessa ilman turnausjohdon poikkeuslupaa. Sama pelaaja saa kuitenkin osallistua omaan ja vanhempien ikäluokkien otteluihin, kunhan ikäsääntöä ei rikota. Kaikissa mahdollisista poikkeustapauksista tulee sopia erikseen turnauksen järjestäjän kanssa.
Yli-ikäisten määrää joukkuetta kohti ei ole määritetty – suosituksena Palloliiton yli-ikäisyysluvat. Turnausjohtajalle voi lähettää poikkeuslupapyynnön ikäluokkarajasta poikkeamiseen.

Pelaajaluettelo tulee olla joukkueella valmiina turnauksessa ja pyydettäessä esitettävä. Muutokset ilmoittautumisen yhteydessä kentän infopisteeseen.

Poikkeuksena naisten Harraste-sarjassa riittää voimassaoleva tapaturmavakuutus, pelaajien ei tarvitse olla seurojen jäseniä. 

PELIASU

Mikäli molemmilla joukkueilla on samanväriset pelipaidat, vierasjoukkueeksi merkitty joukkue käyttää liivejä tai eriväristä pelipaitaa. Ottelun tuomari päättää milloin pelipaidat ovat samanväriset. Maalivahdin pelipaidan tulee olla erottuva joukkuiden ja tuomareiden paidoista. Vaihtopelaajille ja valmennukselle suositellaan eri väristä asua kuin oman joukkueen kenttäpelaajille (liivi tms).

PELIAIKA 

Turnauksessa noudatettava peliaika menee seuraavasti (muutokset mahdollisia, lopullinen peliaika saattaa vaihdella hieman riippuen otteluiden määrästä):

  • Naiset harraste 7 v 7 – 1×20 min (kaikille 5 ottelua)
  • 11 v 11 (T2010, T2011 ja P2011 - syntyneet) –  min. 1 x 25 min (osassa sarjoista 4, osassa 5 ottelua)
  • 8 v 8 (2012, 2013, 2014 ja 2015-syntyneiden sarjat):– 1×25 min tai 1×20
  • 5 v 5 ja (2016-2017 syntyneet) ja 4v4 (2018 syntyneet):  1×20 min

 

Vaihdot ovat edestakaiset ja lentävät. Vaihtoon tulevan pelaajan on oltava pois kentältä ennen uuden pelaajan kentälle menoa. Vaihdot tulee toteuttaa pelikentän sivusta keskialueelta oman vaihtopenkin luota. Tuomari tai pelinohjaaja ei katkaise peliä vaihdon suorittamiseksi. Joukkue suorittaa vaihdot, kun pallo on tulossa omalle joukkueelle (esim. oma rajaheitto tai kulmapotku).

Tuomari tai pelinohjaaja käyttää tarvittaessa vihreää erotuomarikorttia. Tilanteen niin vaatiessa pelaajaa voidaan huomauttaa, varoittaa (keltainen kortti) tai hänet voidaan poistaa kentältä (punainen kortti, sarjat T12 ylöspäin).

Kulmapotku potkaistaan kentän kulmasta. Vastustajien on oltava aloituspotkuissa, vapaapotkuissa, maaliheitoissa, kulmapotkuissa ja rangaistuspotkuissa vähintään 5,5/9,15 metrin etäisyydellä pallosta.

2015 ja 2014-syntyneiden 8v8- otteluissa ns. boksipaitsio. Muissa 8v8 sarjoissa normaali paitsiosääntö (puolen kentän sääntö). 2016-syntyneiden ja nuorempien 5v5-sarjoissa, joissa ei ole paitsiota. Naisten sarja ilman paitsiota (tai vallitsevan Etelän alueen harrastesääntöjen mukaan)

Joukkueet jaetaan kahteen tai kolmeen alkulohkoon. Lohkoissa pelataan joukkueiden kesken yksinkertainen sarja. Sijoitusottelut pelataan alkulohkon sijoitusten mukaan. Turnausjärjestäjä voi muokata sarjaohjelman soveltumaan joukkuemäärän mukaisesti.

Nuoremmat

Vaihdot ovat edestakaiset ja lentävät. Vaihtoon tulevan pelaajan on oltava pois kentältä ennen uuden pelaajan kentälle menoa. Vaihdot tulee toteuttaa pelikentän sivusta keskialueelta. Tuomari tai pelinohjaaja ei katkaise peliä vaihdon suorittamiseksi. Joukkue suorittaa vaihdot, kun pallo on tulossa omalle joukkueelle (esim. oma rajaheitto tai kulmapotku).

5 v 5 (2016-syntyneet ja nuoremmat)– pelimuodon ominaisuudet:

  • Maalipotkun tilalla on maaliheitto. Maaliheitto heitetään mistä tahansa osasta rangaistusaluetta. Maalivahti ei saa tehdä maalia suoraan omalta rangaistusalueelta. 
  • Maalipotku voidaan korvata myös maalikuljetuksella (Palloliiton uudistus kaudelle 2024).
  • Rajaheitot korvataan rajakuljetuksilla ja kulmapotkut kulmakuljetuksilla (Palloliiton uudistus kaudelle 2024).
  • Vapaapotkuissa vaihtoehtona kuljetus (Palloliiton uudistus kaudelle 2024).
  • Ei käsivirhettä, jos pelaaja suojelee päätään (Palloliiton uudistus kaudelle 2024).
  • Erikseen sovittaessa joukkueet voivat pelinohjaajan kanssa sopia vetäytymissäännön käytöstä. Oletuksena tätä ei käytetä.

Joukkue saa ottaa kentälle yhden lisäpelaajan, kun vastustaja johtaa vähintään viidellä (5) maalilla. Etu menetetään eron vähentyessä kahteen (2) maaliin.

Kulmapotku potkaistaan kentän kulmasta. Vastustajien on oltava aloituspotkuissa, vapaapotkuissa, maaliheitoissa, kulmapotkuissa ja rangaistuspotkuissa vähintään 5,5 metrin etäisyydellä pallosta. 

Ei paitsioita

Jatkopeli määräytyy alkulohkon pelien perusteella.

Tuomari tai pelinohjaaja käyttää vain vihreää erotuomarikorttia. Tilanteen niin vaatiessa pelaajaa voidaan huomauttaa tai hänet voidaan poistaa kentältä, mutta joukkue saa jatkaa täysilukuisena. Pelinohjaajat ovat pääsääntoisesti nuoria ja turnauksessa kiinnitetään erityistä huomiota joukkueen vanhempien ja valmentajien ja vastuuhenkilöiden käytökseen. Huomioithan, että peli on pelaajia varten – kannusta ja kehu ja anna pelinohjaajille työrauha 

PALLOKOOT

Koko 5

  • Naiset
  • Business
  • 2010 ja 2011- syntyneiden 11v11-sarjat

Koko 4

  • 8v8-sarjat

Koko 3

  • 5v5-sarjat (2016-syntyneet ja nuoremmat)

SÄÄNTÖTARKENNUKSIA

  • Myöskään 8v8-sarjoissa ei käsivirhettä, jos pelaaja suojelee päätään. (Palloliiton uudistus kaudelle 2024)
  • Mikäli puoliajat käytössä, välillä ei ole erätaukoa. Puoliajan kohdalla tuomarin kehotuksesta vaihdetaan ripeästi kenttäpuolia ja jatketaan ottelua välittömästi.
  • Otteluohjelmassa kotijoukkueeksi merkitty joukkue aloittaa pelin.
  • Joukkueen yli viiden minuutin myöhästyminen ottelun alusta katsotaan luovutukseksi.
  • Luovutettu ottelu (myöhästyminen tai muu syy) merkitään hävityksi maalein 0-3.
  • Joukkueiden tulee toimia sekä otteluiden alussa, että loppuseremonioissa niin, että ottelulle varattua kenttäaikaa  ei ylitetä. Peliaika voi muuttua turnausjärjestäjän toimesta, mikäli tarve tätä vaatii.
  • mikäli ottelupalloa ei ole heti saatavilla, kotijoukkue antaa tähän soveltuvan pallon

Tuomarilla on tarvittaessa oikeus lyhentää yksittäisen ottelun peliaikaa, jos otteluiden läpivienti otteluohjelman mukaisessa aikataulussa sitä edellyttää.

SIJOITUSTEN LASKEMINEN

Voitettu ottelu = 3 pistettä, tasapeli = 1 piste. Lohkon järjestyksen ratkaisevat joukkueiden yhteispisteet. Mikäli kaksi (tai useampi) joukkuetta ovat lohkossa tasapisteissä keskinäiset sijoitukset määräytyvät seuraavasti:

Tasapisteissä olevien joukkueiden pelaamien keskinäisten otteluiden

  • pisteet
  • maaliero
  • tehdyt maalit
  • kaikkien pelattujen otteluiden maaliero
  • kaikkien pelattujen otteluiden tehdyt maalit
  • arpa (turnausjärjestäjä arpoo)

Sijoitusottelun päättyessä varsinaisen peliajan puitteissa tasan ottelu ratkaistaan rangaistuspotkukilpailulla. Se toimeenpannaan seuraavasti:

  • Rangaistuspotkukilpailu suoritetaan välittömästi peliajan päätyttyä
  • Tuomari arpoo aloittavan joukkueen ja määrää käytettävän kenttäpäädyn
  • Aluksi kolme pelaajaa laukoo vuorotellen kummastakin joukkueesta
  • Mikäli tilanne on kolmen laukauksen jälkeen edelleen tasan, jatketaan laukomista yhdet pelaajat kerrallaan, kunnes ratkaisu syntyy.
  • Maalivahtia saa vaihtaa vain, mikäli tämä on loukkaantunut. Rangaistuspotkukilpailuun voi osallistua vain kentällä pelin päättyessä mukana olleet pelaajat.

PALKITSEMINEN

5v5-sarjoissa kaikki ilmoitetut pelaajat saavat osallistumismitalin. Mitaleita on varattu 10 kpl joukkuetta kohden. Lisäksi joukkueesta yksi palkitaan Tsemppari-palkinnolla. Palkitseminen tapahtuu joukkueen omasta toimesta.

Vanhemmissa ikäluokissa palkitaan sarjan kolme parasta joukkuetta mitalein ja pokaalein. Palkitseminen sijoitusten ratkettua Turnaustoimiston edustalla. 

Kaikissa sarjoissa voidaan jakaa FairPlay-kortteja (1kpl per joukkue) pelinohjaajien toimesta. 

VASTALAUSEET

Vastalauseen voi jättää osallistuvan joukkueen vastaava joukkueenjohtaja. Vastalauseet käsittelevät ja ratkaisee järjestäjien nimeämä kolmen henkilön jury, jossa on yksi järjestäjien, yksi muiden joukkueiden sekä yksi tuomarien edustaja. Perustellut vastalauseet tulee toimittaa viimeistään 20 minuutin kuluttua ottelun päättymisestä Turnaustoimistoon. Vastalausemaksu – 50 euroa – on maksettava vastalausetta jätettäessä käteisellä. Maksu palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään. Juryn päätökset ovat lopullisia eikä niistä voi valittaa.

ENSIAPU

Turnauksen EA-piste sijaitsee turnaustoimiston yhteydessä. Joukkueet vastaavat pienimuotoisesta ensiavusta pääsääntöisesti itse. Pelaajia ja taustahenkilöitä ei ole vakuutettu järjestäjän toimesta. Hätätapauksessa yhteys turnaustoimistoon tai suoraan hätänumeroon 112. Päivystävien lääkäriasemien yhteystiedot löytyvät turnaustoimistosta.

PERUUTUSEHDOT 

  • peruutus viimeistään 8 viikkoa ennen: 100% hinnasta takaisin.
  • peruutus viimeistään 5 viikkoa ennen: 50% hinnasta takaisin.
  • peruutus 3 viikkoa ennen tai myöhemmin: ei palautusta.
  • mahdollisille hankalille sääolosuhteille emme voi mitään, informaatio mahdollista vaikutuksista turnausviikolla. Peruutuksen sattuessa pidätämme oikeuden turnausmaksuun.