Turnauksen säännöt

YLEISTÄ

Turnauksessa sovelletaan Suomen Palloliiton Kaikki pelaa–sääntöjä näissä säännöissä mainituin tarkennuksin.

Joukkueiden on ilmoittauduttava viimeistään 30 minuuttia ennen ensimmäistä omaa peliä turnauksen infopisteeseen.

 • Ikäluokka 2010 pelaa turnauksen, jossa alkulohkon sijoituksen mukaan pelataan yksi jatkopeli.
 • Ikäluokka 2009 pelaa turnauksen omassa lohkossa ilman jatkopelejä.
 • Ikäluokka TE10 (2008) pelaa haastesarjassa alkulohkon ja tämän jälkeen sijoitusottelun.
 • Ikäluokka TD13 (2005) pelaa harraste ja haastesarjoissa alkulohkot, joiden pelien perusteella sijoituspelit.

Mikäli saman seuran kaksi joukkuetta ovat sijoituspelissä vastakkain, voi turnausjohto vaihtaa sijoituspelien kohtaamisjärjestystä.

fairplay

PELIOIKEUS JA PELAAJALUETTELOT

Turnauksen eri sarjoissa ovat pelioikeutettuja pelaajat, joilla on voimassa oleva pelaajalisenssi ja jotka ovat syntyneet seuraavasti:

 • 2005 TD13 ja nuoremmat.
 • 2008 TE10 ja nuoremmat
 • 2009 TF9 ja nuoremmat
 • 2010 TF8 ja nuoremmat

Turnauksen aikana yksittäinen pelaaja ei saa pelata samassa ikäluokassa useammassa joukkueessa. Sama pelaaja saa kuitenkin osallistua omaan ja vanhempien ikäluokkien otteluihin, kunhan yllä olevaa ikäsääntöä ei rikota. Kaikissa mahdollisista poikkeustapauksista tulee sopia erikseen turnauksen järjestäjän kanssa.
Yli-ikäisten määrää joukkuetta kohti ei ole määritetty. Kaikissa 5v5 ja 8v8 otteluissa saa olla kerrallaan yksi ao. luvan omaava yli-ikäinen pelaaja kentällä. Turnausjohtajalle voi lähettää poikkeuslupapyynnön ikäluokkarajasta poikkeamiseen.

Pelaajaluettelot lähetetään 31.3.2018 mennessä  hoogeekfp@gmail.com. Muutokset ilmoittautumisen yhteydessä kentän infopisteeseen.

PELIASU

Mikäli molemmilla joukkueilla on samanväriset pelipaidat, vierasjoukkueeksi merkitty joukkue käyttää liivejä tai eriväristä pelipaitaa. Ottelun tuomari päättää milloin pelipaidat ovat samanväriset.

PELIAIKA, PELAAJAMÄÄRÄ JA KENTÄT

Turnauksessa noudatettava peliaika, pelimuoto ja kentät ovat sarjoittain seuraavat:

Ikäluokka – Pelimuoto – Peliaika – Kentän koko – Pelaajia

 • 2005 TD13 ja TE10 2008 – 8 v 8 – 2 x 15 – n. 40 x 60 m – 14
 • 2009&2010 TF9-8 – 5 v 5 – 1×25 – n. 30 m x 40 m 12

Sarjat TD 13 ja TE10

Vaihdot ovat edestakaiset ja lentävät. Vaihtoon tulevan pelaajan on oltava pois kentältä ennen uuden pelaajan kentälle menoa. Vaihdot tulee toteuttaa pelikentän sivusta keskialueelta. Tuomari tai pelinohjaaja ei katkaise peliä vaihdon suorittamiseksi. Joukkue suorittaa vaihdot, kun pallo on tulossa omalle joukkueelle (esim. oma rajaheitto tai kulmapotku).

Tuomari tai pelinohjaaja käyttää vihreää erotuomarikorttia. Tilanteen niin vaatiessa pelaajaa voidaan huomauttaa, varoittaa tai hänet voidaan poistaa kentältä.

Kulmapotku potkaistaan kentän kulmasta. Vastustajien on oltava aloituspotkuissa, vapaapotkuissa, maaliheitoissa, kulmapotkuissa ja rangaistuspotkuissa vähintään 5,5 metrin etäisyydellä pallosta.

Normaali paitsiosääntö (puolen kentän sääntö) TD13; aluepaitsio TE10.

Molemmissa tasoissa joukkueet jaetaan kahteen neljän joukkueen alkulohkoon / neljään kolmen joukkueen lohkoon. Lohkoissa pelataan joukkueiden kesken yksinkertainen sarja. Sijoitusottelut pelataan sijoitusten mukaaan. Turnausjärjestä voi muokata sarjaohjelman soveltumaan joukkuemäärän mukaisesti.

Sarja TF9, TF8 ja nuoremmat

Vaihdot ovat edestakaiset ja lentävät. Vaihtoon tulevan pelaajan on oltava pois kentältä ennen uuden pelaajan kentälle menoa. Vaihdot tulee toteuttaa pelikentän sivusta keskialueelta. Tuomari tai pelinohjaaja ei katkaise peliä vaihdon suorittamiseksi. Joukkue suorittaa vaihdot, kun pallo on tulossa omalle joukkueelle (esim. oma rajaheitto tai kulmapotku).

Tuomari tai pelinohjaaja käyttää vain vihreää erotuomarikorttia. Tilanteen niin vaatiessa pelaajaa voidaan huomauttaa tai hänet voidaan poistaa kentältä, mutta joukkue saa jatkaa täysilukuisena.

Joukkue saa ottaa kentälle yhden lisäpelaajan, kun vastustaja johtaa vähintään viidellä (5) maalilla. Etu menetetään eron vähentyessä kahteen (2) maaliin.

Kulmapotku potkaistaan kentän kulmasta. Vastustajien on oltava aloituspotkuissa, vapaapotkuissa, maaliheitoissa, kulmapotkuissa ja rangaistuspotkuissa vähintään 5,5 metrin etäisyydellä pallosta.

Ei paitsiota.

5 v 5 – pelimuodon ominaisuudet:

 • Maalipotkun tilalla on maaliheitto. Maaliheitto heitetään mistä tahansa osasta rangaistusaluetta. Maalivahti ei saa tehdä maalia suoraan omalta rangaistusalueelta. Pallon saa potkaista käsistä.
 • Maalin tekeminen suoraan aloituspotkusta johtaa maalin hylkäämiseen ja maaliheittoon vastustajalle.
 • Erikseen sovittaessa joukkueet voivat pelinohjaajan kanssa sopia vetäytymissäännön käytöstä. Oletuksena tätä ei käytetä.

Jatkopeli määräytyy alkulohkon pelien perusteella.

SÄÄNTÖTARKENNUKSIA

 • Erien välillä ei ole erätaukoa (8v8). Puoliajan kohdalla tuomarin kehotuksesta vaihdetaan ripeästi kenttäpuolia ja jatketaan ottelua välittömästi.
 • Otteluissa noudatetaan paitsiosääntöä (TD13 puolikenttä, TE10 aluepaitsio)
 • Otteluohjelmassa kotijoukkueeksi merkitty joukkue asettuu katsomon puoleiselle kenttäpuoliskolle ja aloittaa pelin.
 • Joukkueen yli viiden minuutin myöhästyminen ottelun alusta katsotaan luovutukseksi.
 • Luovutettu ottelu (myöhästyminen tai muu syy) merkitään hävityksi maalein 0-3.
 • Joukkueiden tulee toimia sekä otteluiden alussa, että loppuseremonioissa niin, että ottelulle varattua kenttäaikaa (TD13, TE10 peliaika 30 minuuttia + 5 minuuttia,TF9, 8  25+5) ei ylitetä. Peliaika voi muuttua turnausjärjestäjän toimesta, mikäli tarve tätä vaatii.

Tuomarilla on tarvittaessa oikeus lyhentää yksittäisen ottelun peliaikaa, jos otteluiden läpivienti otteluohjelman mukaisessa aikataulussa sitä edellyttää.

SIJOITUSTEN LASKEMINEN

Voitettu ottelu = 3 pistettä, tasapeli = 1 piste. Lohkon järjestyksen ratkaisevat joukkueiden yhteispisteet. Mikäli kaksi (tai useampi) joukkuetta ovat lohkossa tasapisteissä keskinäiset sijoitukset määräytyvät seuraavasti:

Tasapisteissä olevien joukkueiden pelaamien keskinäisten otteluiden

 • pisteet
 • maaliero
 • tehdyt maalit
 • kaikkien pelattujen otteluiden maaliero
 • kaikkien pelattujen otteluiden tehdyt maalit
 • arpa (turnausjärjestäjä arpoo)

Sijoitusottelun päättyessä varsinaisen peliajan puitteissa tasan ottelu ratkaistaan rangaistuspotkukilpailulla. Se toimeenpannaan seuraavasti:

 • Rangaistuspotkukilpailu suoritetaan välittömästi peliajan päätyttyä
 • Tuomari arpoo aloittavan joukkueen ja määrää käytettävän kenttäpäädyn
 • Aluksi kolme pelaajaa laukoo vuorotellen kummastakin joukkueesta
 • Mikäli tilanne on kolmen laukauksen jälkeen edelleen tasan, jatketaan laukomista yhdet pelaajat kerrallaan, kunnes ratkaisu syntyy.

PALKITSEMINEN

Ikäluokissa TF9-8 kaikki ilmoitetut pelaajat saavat osallistumismitalin. Mitaleita on varattu 12 kpl joukkuetta kohden. Lisäksi joukkueesta yksi palkitaan Tsemppari-palkinnolla. Joukkueenjohtaja ilmoittaa Tsemppari-palkinnon saajan ennen joukkueen viimeisen pelin alkamista kisakansliaan. Palkitseminen tapahtuu järjestäjien toimesta kentillä joukkueen pelien päätyttyä.

Ikäluokassa TD13 ja TD12 palkitaan sarjan kolme parasta joukkuetta mitalein. Palkitseminen sijoitusten ratkettua Turnaustoimiston edustalla. Kaikkien sarjojen voittajajoukkueet palkitaan lisäksi turnauspokaalilla.

Kaikissa sarjoissa jaetaan FairPlay-kortteja tuomareiden toimesta jokaisessa ottelussa yksi molempien joukkueiden pelaajalle. Korttia vastaan saa buffetista palkinnon.

VASTALAUSEET

Vastalauseen voi jättää osallistuvan joukkueen vastaava joukkueenjohtaja. Vastalauseet käsittelevät ja ratkaisee järjestäjien nimeämä kolmen henkilön jury, jossa on yksi järjestäjien, yksi muiden joukkueiden sekä yksi tuomarien edustaja. Perustellut vastalauseet tulee toimittaa viimeistään 20 minuutin kuluttua ottelun päättymisestä Turnaustoimistoon. Vastalausemaksu – 50 euroa – on maksettava vastalausetta jätettäessä käteisellä. Maksu palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään. Juryn päätökset ovat lopullisia eikä niistä voi valittaa.

ENSIAPU

Turnauksen EA-piste sijaitsee turnaustoimiston yhteydessä. Joukkueet vastaavat pienimuotoisesta ensiavusta pääsääntöisesti itse. Pelaajia ja taustahenkilöitä ei ole vakuutettu järjestäjän toimesta. Hätätapauksessa yhteys turnaustoimistoon tai suoraan hätänumeroon 112. Päivystävien lääkäriasemien yhteystiedot löytyvät turnaustoimistosta.

PERUUTUS

– peruutus viim. 9.3 -> 100% hinnasta takaisin
– peruutus viim. 16.3 -> 50% hinnasta takaisin
– 16.3 jälkeen peruutetuista paikoista ei palautusta
 

HooGee