Säännöt 2023

YLEISTÄ  (päivitetty 6.12.2022)

Turnauksessa sovelletaan Suomen Palloliiton sääntöjä näissä säännöissä mainituin tarkennuksin.

Joukkueiden on ilmoittauduttava viimeistään 30 minuuttia ennen ensimmäistä omaa peliä turnauksen infopisteeseen (jokaisella pelikentällä oma kenttävastaava).

 • (11v11 sarjat pelaavat 1 tai 2. päiväisen turnauksen, jossa alkulohkon sijoituksen mukaan pelataan yksi jatkopeli ellei toisin mainita).
 • 8v8 ja 5v5 sarjat pelaavat turnauksen, jossa alkulohkon sijoituksen mukaan pelataan yksi jatkopeli ellei toisin mainita (sarjamuoto tai useampi sijoitusottelu)
 • 8v8 ja 7v7 (naiset harraste) pelaavat turnauksen, jossa alkulohkon sijoituksen mukaan pelataan 1-2 jatkopeliä tai yksinkertaisen sarjan, mikäli sarjassa alle 7 osallistujaa.

Mikäli saman seuran kaksi joukkuetta ovat sijoituspelissä vastakkain, voi turnausjohto vaihtaa sijoituspelien kohtaamisjärjestystä joukkueiden näin pyytäessä.

PELIOIKEUS JA PELAAJALUETTELOT

Turnauksen eri sarjoissa ovat pelioikeutettuja pelaajat, joilla on voimassa oleva pelaajalisenssi ja jotka ovat syntyneet seuraavasti:

Turnauksen aikana yksittäinen pelaaja ei saa pelata samassa ikäluokassa useammassa joukkueessa ilman turnausjohdon poikkeuslupaa. Sama pelaaja saa kuitenkin osallistua omaan ja vanhempien ikäluokkien otteluihin, kunhan ikäsääntöä ei rikota. Kaikissa mahdollisista poikkeustapauksista tulee sopia erikseen turnauksen järjestäjän kanssa.
Yli-ikäisten määrää joukkuetta kohti ei ole määritetty – suosituksena Palloliiton yli-ikäisyysluvat. Turnausjohtajalle voi lähettää poikkeuslupapyynnön ikäluokkarajasta poikkeamiseen.

Pelaajaluettelo tulee olla joukkueella valmiina turnauksessa ja pyydettäessä esitettävä. Muutokset ilmoittautumisen yhteydessä kentän infopisteeseen.

PELIASU

Mikäli molemmilla joukkueilla on samanväriset pelipaidat, vierasjoukkueeksi merkitty joukkue käyttää liivejä tai eriväristä pelipaitaa. Ottelun tuomari päättää milloin pelipaidat ovat samanväriset. Maalivahdin pelipaidan tulee olla erottuva joukkuiden ja tuomareiden paidoista. Vaihtopelaajille ja valmennukselle suositellaan eri väristä asua kuin oman joukkueen kenttäpelaajille (liivi tms).

PELIAIKA, PELAAJAMÄÄRÄ JA KENTÄT

Turnauksessa noudatettava peliaika, pelimuoto ja kentät ovat sarjoittain seuraavat (muutokset mahdollisia, seuraa turnausohjelmaa):

Ikäluokka – Pelimuoto – Peliaika – Kentän koko – Pelaajia

 • Naiset harraste – 7 v 7 – 1×25 min
 • 11 v 11 – 1×30 / 2×15 min – tai kaksipäiväisessä turnauksessa 2×20 tai 2×25 min
 • 8 v 8 – 1×25 min tai 1×20
 • 5 v 5 – 1×25 tai 1×20 min

Sarjat 11v11, 8v8 sekä naiset 7v7

Vaihdot ovat edestakaiset ja lentävät. Vaihtoon tulevan pelaajan on oltava pois kentältä ennen uuden pelaajan kentälle menoa. Vaihdot tulee toteuttaa pelikentän sivusta keskialueelta oman vaihtopenkin luota. Tuomari tai pelinohjaaja ei katkaise peliä vaihdon suorittamiseksi. Joukkue suorittaa vaihdot, kun pallo on tulossa omalle joukkueelle (esim. oma rajaheitto tai kulmapotku).

Tuomari tai pelinohjaaja käyttää tarvittaessa vihreää erotuomarikorttia. Tilanteen niin vaatiessa pelaajaa voidaan huomauttaa, varoittaa (keltainen kortti) tai hänet voidaan poistaa kentältä (punainen kortti, sarjat T12 ylöspäin).

Kulmapotku potkaistaan kentän kulmasta. Vastustajien on oltava aloituspotkuissa, vapaapotkuissa, maaliheitoissa, kulmapotkuissa ja rangaistuspotkuissa vähintään 5,5/9,15 metrin etäisyydellä pallosta.

Normaali paitsiosääntö (puolen kentän sääntö); aluepaitsio TE11/TE10. Naisten sarja ilman paitsiota (tai vallitseva Etelän alueen harrastesääntöjen mukaan)

Molemmissa tasoissa joukkueet jaetaan kahteen neljän joukkueen alkulohkoon / neljään kolmen joukkueen lohkoon /sarjaan. Lohkoissa pelataan joukkueiden kesken yksinkertainen sarja. Sijoitusottelut pelataan alkulohkon sijoitusten mukaan. Turnausjärjestäjä voi muokata sarjaohjelman soveltumaan joukkuemäärän mukaisesti.

Nuoremmat

Vaihdot ovat edestakaiset ja lentävät. Vaihtoon tulevan pelaajan on oltava pois kentältä ennen uuden pelaajan kentälle menoa. Vaihdot tulee toteuttaa pelikentän sivusta keskialueelta. Tuomari tai pelinohjaaja ei katkaise peliä vaihdon suorittamiseksi. Joukkue suorittaa vaihdot, kun pallo on tulossa omalle joukkueelle (esim. oma rajaheitto tai kulmapotku).

Tuomari tai pelinohjaaja käyttää vain vihreää erotuomarikorttia. Tilanteen niin vaatiessa pelaajaa voidaan huomauttaa tai hänet voidaan poistaa kentältä, mutta joukkue saa jatkaa täysilukuisena. Pelinohjaajat ovat pääsääntoisesti nuoria ja turnauksessa kiinnitetään erityistä huomiota joukkueen vanhempien ja valmentajien ja vastuuhenkilöiden käytökseen. Huomioithan, että peli on pelaajia varten – kannusta ja kehu ja anna pelinohjaajille työrauha,

Joukkue saa ottaa kentälle yhden lisäpelaajan, kun vastustaja johtaa vähintään viidellä (5) maalilla. Etu menetetään eron vähentyessä kahteen (2) maaliin.

Kulmapotku potkaistaan kentän kulmasta. Vastustajien on oltava aloituspotkuissa, vapaapotkuissa, maaliheitoissa, kulmapotkuissa ja rangaistuspotkuissa vähintään 5,5 metrin etäisyydellä pallosta. 

Ei paitsiota.

5 v 5 – pelimuodon ominaisuudet:

 • Maalipotkun tilalla on maaliheitto. Maaliheitto heitetään mistä tahansa osasta rangaistusaluetta. Maalivahti ei saa tehdä maalia suoraan omalta rangaistusalueelta. Pallon saa potkaista käsistä.
 • Maalin tekeminen suoraan aloituspotkusta johtaa maalin hylkäämiseen ja maaliheittoon vastustajalle.
 • Erikseen sovittaessa joukkueet voivat pelinohjaajan kanssa sopia vetäytymissäännön käytöstä. Oletuksena tätä ei käytetä.

Jatkopeli määräytyy alkulohkon pelien perusteella.

SÄÄNTÖTARKENNUKSIA

 • Mikäli puoliajat käytössä, välillä ei ole erätaukoa (Naiset, 11v11). Puoliajan kohdalla tuomarin kehotuksesta vaihdetaan ripeästi kenttäpuolia ja jatketaan ottelua välittömästi.
 • Otteluissa noudatetaan paitsiosääntöä (T18-T12 puolikenttä, T11-T10 aluepaitsio)
 • Otteluohjelmassa kotijoukkueeksi merkitty joukkue asettuu katsomon puoleiselle kenttäpuoliskolle ja aloittaa pelin.
 • Joukkueen yli viiden minuutin myöhästyminen ottelun alusta katsotaan luovutukseksi.
 • Luovutettu ottelu (myöhästyminen tai muu syy) merkitään hävityksi maalein 0-3.
 • Joukkueiden tulee toimia sekä otteluiden alussa, että loppuseremonioissa niin, että ottelulle varattua kenttäaikaa  ei ylitetä. Peliaika voi muuttua turnausjärjestäjän toimesta, mikäli tarve tätä vaatii.
 • mikäli ottelupalloa ei ole heti saatavilla, kotijoukkue antaa tähän soveltuvan pallon
 • syksyn turnauksessa voidaan käyttää tulevan kauden sääntöjä liittyen pelimuotoon haastesarjoissa (5v5 -> 8v8; 8v8 -> 11v11). 

Tuomarilla on tarvittaessa oikeus lyhentää yksittäisen ottelun peliaikaa, jos otteluiden läpivienti otteluohjelman mukaisessa aikataulussa sitä edellyttää.

SIJOITUSTEN LASKEMINEN

Voitettu ottelu = 3 pistettä, tasapeli = 1 piste. Lohkon järjestyksen ratkaisevat joukkueiden yhteispisteet. Mikäli kaksi (tai useampi) joukkuetta ovat lohkossa tasapisteissä keskinäiset sijoitukset määräytyvät seuraavasti:

Tasapisteissä olevien joukkueiden pelaamien keskinäisten otteluiden

 • pisteet
 • maaliero
 • tehdyt maalit
 • kaikkien pelattujen otteluiden maaliero
 • kaikkien pelattujen otteluiden tehdyt maalit
 • arpa (turnausjärjestäjä arpoo)

Sijoitusottelun päättyessä varsinaisen peliajan puitteissa tasan ottelu ratkaistaan rangaistuspotkukilpailulla. Se toimeenpannaan seuraavasti:

 • Rangaistuspotkukilpailu suoritetaan välittömästi peliajan päätyttyä
 • Tuomari arpoo aloittavan joukkueen ja määrää käytettävän kenttäpäädyn
 • Aluksi kolme pelaajaa laukoo vuorotellen kummastakin joukkueesta
 • Mikäli tilanne on kolmen laukauksen jälkeen edelleen tasan, jatketaan laukomista yhdet pelaajat kerrallaan, kunnes ratkaisu syntyy.
 • Maalivahtia saa vaihtaa vain, mikäli tämä on loukkaantunut. Rangaistuspotkukilpailuun voi osallistua vain kentällä pelin päättyessä mukana olleet pelaajat.

PALKITSEMINEN

5v5 sarjoissa kaikki ilmoitetut pelaajat saavat osallistumismitalin. Mitaleita on varattu 10 kpl joukkuetta kohden. Lisäksi joukkueesta yksi palkitaan Tsemppari-palkinnolla. Joukkueenjohtaja ilmoittaa Tsemppari-palkinnon saajan ennen joukkueen viimeisen pelin alkamista kisakansliaan. Palkitseminen tapahtuu järjestäjien toimesta kentillä joukkueen pelien päätyttyä.

Vanhemmissa ikäluokissa palkitaan sarjan kolme parasta joukkuetta mitalein ja pokaalein. Palkitseminen sijoitusten ratkettua Turnaustoimiston edustalla. 

Kaikissa sarjoissa voidaan jakaa FairPlay-kortteja tuomareiden toimesta jokaisessa ottelussa yksi molempien joukkueiden pelaajalle. Korttia vastaan saa buffetista palkinnon.

VASTALAUSEET

Vastalauseen voi jättää osallistuvan joukkueen vastaava joukkueenjohtaja. Vastalauseet käsittelevät ja ratkaisee järjestäjien nimeämä kolmen henkilön jury, jossa on yksi järjestäjien, yksi muiden joukkueiden sekä yksi tuomarien edustaja. Perustellut vastalauseet tulee toimittaa viimeistään 20 minuutin kuluttua ottelun päättymisestä Turnaustoimistoon. Vastalausemaksu – 50 euroa – on maksettava vastalausetta jätettäessä käteisellä. Maksu palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään. Juryn päätökset ovat lopullisia eikä niistä voi valittaa.

ENSIAPU

Turnauksen EA-piste sijaitsee turnaustoimiston yhteydessä. Joukkueet vastaavat pienimuotoisesta ensiavusta pääsääntöisesti itse. Pelaajia ja taustahenkilöitä ei ole vakuutettu järjestäjän toimesta. Hätätapauksessa yhteys turnaustoimistoon tai suoraan hätänumeroon 112. Päivystävien lääkäriasemien yhteystiedot löytyvät turnaustoimistosta.

PERUUTUSEHDOT (kevät 2023)

 • peruutus viim. 1.3. (100% hinnasta takaisin)
 • peruutus viim. 31.3. (50% hinnasta takaisin)
 • 1.4. jälkeen peruutetuista paikoista ei palautusta
 • mahdollisille hankalille sääolosuhteille emme voi mitään, informaatio mahdollista vaikutuksista turnausviikolla. Peruutuksen sattuessa pidätämme oikeuden turnausmaksuun.

Haukilahden Pallo HooGee ry